Å preppe mat er noe du kan gjøre for deg selv for å få bedre tid, og ha en ting til mindre å tenke på.
Dette er perfekt for travle foreldre, studenter, folk som syns det er tidskrevende å stå å lage lunsj til dagen etterpå osv.
Det hjelper deg også å holde deg på rett spor hvis du er på en diett, sparer deg som sagt for tid og man til og med spare penger ved å forbedre mat for flere dager i forveien.
Hvordan kan du spare tid på å mat preppe?
Du tenker sikker at å skulle lage mat for hele uke vil ta deg mange timer, eller iallfall lenger tid enn du bruker hver dag.
Men tenk dette: Du slipper å plassere deg selv på kjøkkenet flere ganger om dagen, du slipper å sku på stekeovnen flere ganger om dagen, du slipper å måtte koke opp vann flere ganger om dagen. For du har allerede gjort alt det der.
Hvordan sparer du penger?
Veldig ofte impuls handler vi, hvis vi ikke ukes handler. De små beløpene hver dag, kanskje flere ganger om dagen kan gå hardt utover lommeboka. Så ved å ukes handle og ukes handle til å mat preppe vil gjøre at du slutter med disse impuls handlingen.
Hvordan kan det hjelpe på dietten/kalori inntaket ditt?
Det er lett å feil vurdere kalori inntaket ditt eller makronæringsinntaket ditt daglig. Det er ikke sjeldent at en person enten har 50% lavere eller mer i seg enn de tror daglig. Det er her mat prepping kommer godt med fordi måltidene dine er allerede ferdig målt og laget av deg så du vet akkurat hvor mye du spiser per måltid. Å mat preppe vil også gjøre at du også vil innta mindre bearbeidet mat, noe som er bra for din generelle helse.
En utfordring til deg:
Her kommer det en 4 ukers utfordring til deg.
Uke 1:
I løpet av den første uken trenger du bare å tilberede frokoster som varer i 5 dager.
Dag 1 & 2 - Lag en matplan og handle inn
Å lage en måltidsplan er gull når du skal mat preppe (å lage en måltidsplan generelt for en uke anbefaler jeg - igjen da unngår du impuls handling).
Målet ditt for de første 2 dagene er å lage en måltidsplan og se hvilke ingredienser du trenger og deretter gå å handle disse. Sliter du med frokost ideer kan du enkelt søke dette opp på nettet. Der er det uendelige ideer og forslag. Du kan enten lage en type frokost for fem dager hvis du er en som kan spise det samme flere dager på rad, eller du kan lage 5 forskjellige.
Dag 3 - Lag mat!
Når du har fått laget en plan og handlet inn kan du begynne å lage mat.
Bruk en kjøkkenvekt til å måle opp og bruk bokser/beholdere som holder maten fersk. Du bør forberede fem frokoster som varer til slutten av uken.
Dag 4 - Reflekter
Målet for i dag er å reflektere over prosessen så langt og tenke på måter du kan gjøre mat preppingen din mer effektiv.
Trenger du to dager til å lage maten? Funker porsjonsstørrelsen for deg? Hvilken mat holdt ikke så bra som du trodde ?
Dag 5 - Hvil eller planlegg måltider
Du kan bruke denne dagen til å hvile, eller du kan bruke den til å planlegge måltider for neste uke hvis du ikke vil vente til i morgen. I morgen skal du preppe frokost og middager.
Dag 6 - Planlegging og shopping
Da er det den dagen i uken.
Hvis du ikke brukte dagen i går til å planlegge måltidene dine, gjør dette nå.
Etterpå drar du i butikken og handler inn det du trenger. Denne gangen skal du mat preppe 2 måltider for hver dag, så det vil ta litt lenger tid.
Dag 7 - Lag mat!
I dag skal du preppe frokost og middags måltidene.
Uke 2:
Denne uken vil handle om frokost og middag.
Siden du allerede har laget 2 måltider for hver dag allerede, slipper du å tenke over de.
Dag 1 - 4 - Reflekter og hvil
Igjen, hva kunne du gjort bedre? Liker du maten du lager? Hvordan går det så langt?
Nyt maten din. Og arbeidet du gjør. Og gjør deg klar for neste uke.
Dag 5 - Matplan
Selv om du teoretisk sett kunne ha handlet inn idag, anbefaler jeg deg å ikke gjøre det. For neste uke skal du lage mat for 7 dager og 2 måltider. Lunsj og middag. Tenk deg grundig gjennom, hva du vil lage og hvor lang tid det skal ta.
Dag 6 - Mat shopping
Idag skal du handle inn. Se gjennom matplanen din og kjøp det du trenger.
Dag 7 - Lag mat!
Idag kan ta litt lenger tid enn de andre gangene, men det vil være verdt det.
Uke 3:
Du skal tilberede 3 måltider på slutten av denne uken, så nyt lunsjen og middagen du har gjort klar for denne uken.
Dag 1 - 4 - Reflekter og hvil
Liker du maten du har laget så langt? Er det verdt bryet? Legger du merke til at du har mer tid i løpet av dagen ?
Dag 5 - Matplan
Igjen, vær nøye. Du trenger å handle inn mer varer denne uken. Så prøv å finne oppskrifter som har noe av det samme ingrediensene så du slipper å handle inn alt for mye. Kanskje du til og med vil bruke noen av de samme oppskriftene du har allerede lagd.
Dag 6 - Mat shopping
Blir det veldig mange vare du skal handle inn, gå for firsprice eller lignende. Det er like bra.
Dag 7 - Lag mat!
Forbered frokost, lunsj og middag. Sett på en spille liste og rock rundt på kjøkkenet og ha det gøy!
Uke 4:
3 måltider står nå klart for deg, så alt du trenger å gjøre er å spise. Er ikke det deilig?
Dag 1 - 7 - Reflekter og hvil
Er dette noe du kunne tenkt deg å forsette med? Hvis ikke, så har du prøvd og vær stolt av det.
Hvordan har disse 4 ukene vært? Har du følt at du har spart tid og penger?
Hvis det er noe du lurer på i henhold til mat prepping så er det bare å sende meg en mail på:
Silje@geilotrening-testsenter.no
Lykke til!
Klem, Silje