En liten juleoppskrift fra meg til dere denne gangen.
Tyske små kaker med masse smak. Denne oppskriften er glutenfri, da jeg selv har glutenallergi. Men hvis du ikke trenger det, bruker du bare vanlig hvetemel.
Du får 30 små kaker med denne oppskriften.
- 340 g Semper Bokhvete & Teff melblanding
- 5 g bakepulver
- 2 g xantham gum (Sunkost Geilo har dette)
- 85 g kaldt smør, i biter (laktosefri hvis du trenger)
- 60 g sukker
- 50 g mandler, finhakket
- 100 g rosiner, finhakket
- 150 g marsipan, raspet
- raspet appelsin skall fra 1 appelsin
- 150 ml melk (eller mandelmelk)
- 20 ml sitronsaft
- 1 stort egg
- 20 dråper med mandelekstrakt
- Melis, som pynt
- Forvarm ovnen til 200 grader, over og undervarme og gjør klar en stekeplate med bakepapir.
- I en stor bolle ha i melet, bakepulver, xantham gum. Skjær det kalde smøret i terninger og tilsett det i melet. Smuldre smøret med melet med fingrene dine. Er ikke smøret kaldt nok, kan det bli vanskelig å smuldre det ordentlig inn i melet.
- Ha i melis, malte mandler, revet marsipan og finhakket rosiner. Ha i finraspet appelsin skall. Og bland godt.
- Varm melken forsiktig, den skal ikke bli alt for varm - mer lunken.
- Tilsett deretter i sitronsaften og la det stå 1 - 2 minutter. Den skal bli litt tykk. Tilsett egg og mandelekstrakt og pisk godt sammen.
- Lag en "brønn" i midten av melblandingen, hell i melke/eggeblandingen og arbeid den inn med en kniv. Fortsett å arbeide til det danner seg en fin deig (den kan være litt klissete/myk).
- Ha litt mel på hendene og på kjøkkenbenken. Ta en liten ball størrelse fra deigen og rull den litt i melet, den skal være litt flat - men ikke helt flat da den hever i ovnen.
- Ha de over på stekeplaten med mellomrom mellom hver. Stek de i ovnen i 12 - 15 minutter - til de er gyldne.
- Ta de ut av ovnen og la dem avkjøle litt på stekeplaten før du har dem over på en rist. Dryss godt over med melis og nyt kald eller lunken hvis du ikke klarer å vente!