Har du gresskar rester? Eller har en matbutikk salg på gresskar etter halloween? Ikke kast det, man kan lage så mye godt med gresskar. F.eks. Denne nydelige paien. Denne paien tar tid å lage, men stol på meg - du kommer ikke til å angre. Du kan selvfølgelig kjøpe ferdig søt paideig - da sparer du litt tid.
- 200 g fint hvetemel ( Semper Mix for glutenfritt )
- klype salt
- 50 g melis
- 100 g kaldt smør
- ca. 2 ss kaldt vann - ha i litt og litt av gangen
- 1 lite gresskar
- 1 tskj kanel
- 1/2 tskj malt ingefær
- 1/2 malt muskat
- 1/2 tskj salt
- 1 tskj vanilje ekstrakt
- 2 store egg, pisket
- 200 g brunt mykt sukker
- 100 ml melk (enten skummet eller havremelk)
- 200 ml kremfløte (melkefri: Gryr )
- 1 ss mørk rom
- 1/2 ss lønnesirup
- malt kanel
1. Åpne gresskaret og fjerne gresskarfrø (disse kan du også beholde og tørr steke dem og bruke dem i salat eller andre retter) og fiber. Skjær gresskaret opp i båter og legg de på ett stekebrett med bakepapir. Bak i ovnen på 200 grader (over og under varme) i ca 30 - 40 min, til gresskaret er mykt. Ta ut av ovnen og la det kjøle seg. Så tar du å skraper ut gresskar kjøttet og ha det over i en bolle og lage purèe med en stavmikser. Ha purèen over i ett dørslag og la det stå i et par timer for å renne av seg.
2. Hvis du skal lage din egen pai deig, kan du gjøre det mens puréen renner fra seg. Ha mel, salt, melis og smør i en bolle og bruk hendene dine til å få smøret godt inn i melet og melisen. Ha vann i litt og litt av gangen, det kan være at du trenger mindre enn 2 ss eller mer enn 2 ss - dette må du kjenne etter. Du skal klare å forme deigen til en ball til slutt. Pakk deigen i plastfolie og ha i kjøleskapet i ca. 30 min.
3. Forvarm ovnen til 210 grader og smør en paiform med litt smør. Pai formen skal være 23 cm. Rull ut deigen og ha over i formen. Bak i ovnen i ca. 20 min - følg med - den skal ikke være helt gjennomstekt da den skal tilbake i ovnen med gresskarpuréen - så fint gyllen skal den se ut. Når du har stekt den - la den stå og kjøle seg ned. Og sett ned varmen til 200 grader.
4. Ha purèen over i en bolle og ha i krydder, salt og vanilje ekstrakt. I en annen bolle har du i eggene, og pisk dem godt. Ha i brunt sukker og bland godt før du har det over i purèen. Bland godt.
5. Sakte men sikkert har du over melken, litt av gangen. Bland godt for hver gang. Du skal ha en myk og silke aktig blanding til slutt. Ha dette over i den avkjølte paibunnen og bak i ovnen i ca 30-40 min. Til fyllet har satt seg - men den skal fortsatt være litt gelè aktig i midten. La paien avkjøle seg.
6. Når pain er avkjølt, pisker du krem og rom til pisket krem. Ha over på paien. Til slutt så har du over lønnesirup og ett godt dryss med kanel.
Ha den i kjøleskapet og la den sitte der i minst 1 time.
Og bare nyyyyt!
Jeg lager denne hvert år, og jeg gleder meg hver gang.